SUPPORT YOUR LOCALS!

5 tips voor het maken van een succesvolle menukaart

21 oktober 2022

Heb jij een restaurant, dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is om een succesvolle menukaart te maken. Niet alleen voor het oog, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen direct een stukje sfeer en gezelligheid ervaren op het moment dat ze voor het eerst door deze menukaart heen bladeren. Vooral in een wat chiquer restaurant, waar de verwachtingen doorgaans vrij hoog liggen, is het investering in een goede menukaart net dat kleine beetje extra waardoor je het verschil kunt maken. Om je een idee te geven hoe jij een succesvolle menukaart kunt maken, hebben we een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. Doe er je voordeel mee!

Tip 1. Zorg voor overzicht

Wanneer je in een restaurant komt en je gaat zitten, dan is er natuurlijk niets zo vervelend als dat je een menukaart onder je neus geschoven krijgt, waarbij je eerst een hoop moeite moet doen om deze te kunnen begrijpen. Houd het daarom clean en overzichtelijk en maak het niet te langdradig. Gemiddeld genomen kijkt een gast namelijk niet langer dan twee minuten naar de kaart, dus heb jij een enorme kaart, dan is de kans vrij groot dat de laatste paar bladzijdes door bijna niemand wordt gelezen.

Tip 2. Denk na over de benamingen

De benamingen van de verschillende gerechten spelen een belangrijke rol. Je kunt namelijk wel prachtige chique buitenlandse namen gebruiken, maar wanneer iemand deze niet uit kan spreken, is de kans vrij groot dat ze voor een ander gerecht kiezen. 

Tip 3. Gebruik geen eurotekens

Wil jij ervoor zorgen dat mensen meer besteden in je restaurant? Zorg er dan voor dat je de eurotekens op de menukaart in je menustandaard achterwege laat. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen het niet associëren met geld, waardoor ze geneigd zijn meer geld uit te geven, dan wanneer er wel eurotekens staan. 

Tip 4. Zorg dat het goed leesbaar is

Stijlvolle en chique letters zien er natuurlijk ontzettend mooi uit. Toch is het belangrijk dat je gasten je menukaart snel en duidelijk kunnen lezen. Gebruik daarom dus ook geen slecht leesbare sierletters en gebruik ook geen te kleine lettertype. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je gast de aandacht verliest, waardoor er een keuze wordt gemaakt om er maar snel van af te zijn.

Tip 5. Zet allergenen op de kaart

Zonder dat we het ons vaak realiseren, zijn er ontzettend veel mensen die een bepaalde allergie hebben. Om te voorkomen dat dit fout gaat en ook om te voorkomen dat het personeel iedere keer wordt gevraagd, is het belangrijk dit op de menukaart te vermelden. Zo voorkom je onnodige vragen en weten je gasten waar ze aan toe zijn.