SUPPORT YOUR LOCALS!

Het productieproces van de chocolade

22 november 2022

De historie van chocolade De populariteit van chocolade kan worden teruggevoerd tot de Azteken die voor het eerst de cacaoboon ontdekten. Cacao werd gebruikt om een chocoladedrank te maken met speciale medicinale krachten. De ontdekking van Amerika introduceerde cacao in Europa, waar het een populaire drank werd onder de adel. Mensen begonnen honing, kaneel en rietsuiker toe te voegen aan chocolade, waardoor het een zoete smaak kreeg. Dit maakte het nog populairder.

Hoe chocolade wordt gemaakt

Om chocolade te maken heb je een paar belangrijke ingrediënten nodig: cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen. In witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt en in pure chocolade geen melkpoeder.

Chocolade maken is een complex proces dat het perfecte evenwicht van ingrediënten en veel geduld vereist. De chocolade moet goed gemengd en gerold worden om de gewenste textuur en smaak te krijgen. Vervolgens moet hij enkele uren rijpen zodat de smaken zich kunnen vermengen. Dit is een delicaat proces, en als het niet correct gebeurt, zal de chocolade niet lekker smaken.

Concheren

Chocolade ondergaat verschillende processen om het klaar te maken voor consumptie. Een van die processen heet concheren. Deze methode is een stap in het productieproces die vroeger zeer lang duurde, maar tegenwoordig slechts 6 tot 12 uur in beslag neemt. Door deze kortere concheertijd houden veel chocoladefabrikanten hun proces geheim.

Tempereren

De stap na het concheren is de chocolade laten temperen. Hier wordt chocola op temperatuur gebracht. Om dit te doen, moet u het langzaam verwarmen zodat het niet verschroeit. Zodra het gesmolten is, moet u smaakstoffen en andere ingrediënten toevoegen. Als u pure chocolade maakt, moet u ook cacaoboter toevoegen. Bij melkchocolade moet u andere ingrediënten toevoegen, zoals suiker, melk en vanille.

Als al deze stappen op goede wijze zijn uitgevoerd, dan zult u ongetwijfeld kunnen genieten van het eindresultaat.