
Het verhaal achter de paaseieren
Paaseitjes in het kort Paaseitjes zijn een populaire traditie over de hele wereld. Ze worden vaak in felle kleuren versierd en verstopt zodat kinderen ze kunnen vinden. De traditie van het verstoppen van eieren gaat terug tot het oude Duitsland, waar boeren eieren in de velden begroeven om vruchtbaarheid te symboliseren. Tegenwoordig zijn paaseitjes in veel verschillende vormen te vinden, waaronder chocolade-eieren.
Waar komt Pasen precies vandaan?
Het is een algemeen aanvaard idee dat de paasvakantie oorspronkelijk gebaseerd was op heidense lentefeesten. Maar veel geleerden geloven nu dat deze theorie onjuist is. Zij suggereren dat het Paasfeest eigenlijk gebaseerd was op Germaanse mythologie, die later gekerstend werd. Hoewel deze opvatting tegenwoordig algemeen wordt aanvaard, is zij niet zonder tegenstanders. Sommigen beweren dat het bewijs voor een dergelijke bewering niet overtuigend en speculatief is. Welke kant men ook kiest in dit debat, het is duidelijk dat de oorsprong van Pasen nog lang niet vaststaat.
Symbool volgens de protestanten
Het paasei is een symbool van nieuw leven in het christendom. Het maakt al vele jaren deel uit van de traditie en heeft veel verschillende betekenissen. Er zijn veel theorieën over waar het paasei vandaan komt en wat het betekent. Sommigen geloven dat het de steen voorstelt van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus opstond.
Symbool volgens de katholieken
Eén verhaal is dat katholieken manden vol eieren naar de kerk brachten om gezegend te worden. Volgens de katholieke traditie worden paaseieren geworpen door de klokken van Rome. Volgens die traditie vertrokken alle klokken na het luiden van het Gloria tijdens de mis op Witte Donderdag naar Rome om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen. Een theorie is dat de protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Zij zouden de paashaas aan het verhaal hebben gekoppeld.