SUPPORT YOUR LOCALS!

Hoe kan je horeca-afval het beste sorteren?

20 november 2023

Wanneer je een horecaonderneming hebt, dan wil je vooral goed voor je gasten zorgen. De maaltijden klaarmaken gaat echter wel altijd gepaard met afval. Het is verplicht om het horeca-afval goed te sorteren en aan te leveren. Het is dus ook belangrijk dat je weet hoe je hiermee omspringt. Onze tips zullen je daarbij goed helpen. 

Wanneer is sorteren nodig?

Sinds 1 januari 2021 is het voor ondernemingen verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren. Het gaat om organisaties die flink wat keukenafval produceren. Denk aan restaurants en brasseries, maar ook aan feestzalen of cateringbedrijven. Een goedkope container via Bedrijfsafval.nl verzorgen kan dan een goed idee zijn. Het gaat bovendien niet alleen om horeca-afval er zijn 22 verschillende stromen die je als bedrijf moet sorteren volgens deze regel.

Waarom is sorteren nodig?

Dat je verplicht bent om het afval te sorteren komt door twee redenen. Dit staat nog los van de boete die je kan krijgen als je het niet doet. In de eerste plaats is het doel om minder restafval te produceren. Veel afval is nog bruikbaar. Zeker in de horeca zijn veel waardevolle materialen uit afval te halen. Dit kan een flinke reductie van CO2 opleveren. Bovendien worden de kosten van het huren van een restafvalcontainer op Bedrijfsafval.nl lager voor jou. De andere reden is dat door te sorteren meer biogas en compost is te genereren. Dit komt voort uit een biologisch verteringsproces. Dit is een duurzame energiebron waar warmte en elektriciteit uit op te wekken is. Compost helpt om het bodemleven te verbeteren. 

Hoe kan je het best sorteren?

Wil je ook horeca-afval beter gaan sorteren? Dan kan je dat doen door eerst veel informatie in te winnen. Je moet wel weten welk afval bij welke stroom hoort. Koffiepads en theezakjes vallen bijvoorbeeld niet onder etensresten, om een voorbeeld te geven. Het is ook belangrijk om de medewerkers goede voorlichting te geven. Zo haal je nog meer uit de mogelijkheden. Kijk ook naar eventuele veranderingen die in de keuken nodig zijn. Zo kan je het sorteren van het afval een stuk gemakkelijker maken. Ook is het slim om met een erkende afvalophaler te werken. Zo weet je zeker dat al het sorteerwerk dat je doet, niet voor niets is geweest. Je wilt er ook zeker van zijn dat al het keukenafval op tijd wordt opgehaald. Met een goede partij werken maakt dan al het verschil.