SUPPORT YOUR LOCALS!

Nasi Goreng met bruine rijst

1 november 2022

Nasi Goreng is een heel lekker (en met de juiste ingrediënten) ook heel gezond recept voor een gezonde lunch. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië.

Dit gerecht bevat een prachtige combinatie van gezonde, complexe koolhydraten in combinatie met veel waardevolle vitamines en mineralen. Als ander snel en gezond recept vertel ik je daarom graag mijn Nasi Goreng recept, waarmee je eenvoudig zelf een typische en schone Nasi Goreng maakt.

Waarom is Nasi Goreng gezond?

  • Bevat veel gezonde, complexe koolhydraten (bruine rijst).
  • En vooral waardevolle vitamines en mineralen (groenten).
  • Ook superfoods: gember.
  • Allemaal verse en natuurlijke ingrediënten, waardoor het dramatisch gezonder is dan typische ongezonde nasi goreng kant-en-klaarmaaltijden uit de vriezer.

Ingrediënten (voor 4 porties):

2 handenvol kool (in dunne reepjes gesneden)
3 wortelen 1 tomaat (in plakjes)
2 lente-uitjes/prei-uitjes (gesnipperd)
2 sjalotten
2-4 biologische eieren
2 teentjes knoflook
2 rode chilipepers
1 stuk verse gember ter grootte van een hazelnoot
2 el sesamolie
2 el sojasaus
1 el vers geperst citroensap
Wat versgemalen peper
Een beetje zout
Verse koriander

Bereiding:

Stap 1: Bereid eerst de rijst in gezouten water. Giet het vervolgens af en laat het uitlekken.

Stap 2: Was vervolgens de groenten. Schil vervolgens de wortelen en snijd ze in plakjes. Snijd vervolgens de lente-uitjes in ringen. Pel vervolgens de knoflook en gember. Was vervolgens de chilipeper, snijd hem in de lengte door en verwijder de zaadjes met de achterkant van een mes.

Stap 3: Typisch (en dat is de speciale truc met dit gerecht!), maken Indonesiërs eerst een smaakvolle, zelfgemaakte pasta: voeg de sjalotten, knoflook, gember, chilipepers en wat zout toe aan een blender en verwerk tot een gladde pasta – indien nodig kun je voeg nog wat water toe.

Stap 4: Verhit deze pasta vervolgens met de olie in een wok of pan met antiaanbaklaag en roer circa 5 minuten tot de pasta droog is.

Stap 5: Voeg vervolgens de voorgekookte rijst toe en meng het gelijkmatig met de pasta – “ontklonter” het terwijl je gaat.

Stap 6: Voeg nu de verse groenten toe en roerbak ongeveer 5 minuten tot de groenten gaar zijn maar nog wel een bite hebben.

Stap 7: Voeg vervolgens de eieren toe en laat ze op laag vuur stollen.

Stap 8: Breng tot slot de nasi goreng op smaak met de sojasaus, citroensap en wat peper. Roer dan alles een keer om en garneer het op het einde met de verse koriander.

Meer recepten uit de Aziatische keuken

Naast nasi goreng zijn er natuurlijk nog veel meer recepten uit de Indonesische en Aziatische keuken, die je met behulp van https://www.nasi-goreng.nl kunt nakoken.