SUPPORT YOUR LOCALS!

Onmisbare kruiden en specerijen voor horeca

3 augustus 2022

Heb je genoeg van hetzelfde oude flauw smakende eten? Kruiden en specerijen zijn je antwoord. Als je eten goed gekruid is, kunnen ze daadwerkelijk diepte en smaak toevoegen. Dus als je er nooit eerder aan gedacht hebt deze culinaire voorwerpen te gebruiken, weet je het nu. Maar waar moet je beginnen? Met zo veel verkrijgbare kruiden en specerijen, welke moet je dan kopen? Gelukkig hebben we dat ondervangen, want hier is een lijst van 14 essentiƫle kruiden en specerijen om in te slaan voor je keuken.

1) Piment

Piment a.k.a. pimento/Jamaicaanse peper komt ofwel in hele gedroogde bessen die aan peperkorrels doen denken, ofwel in gemalen vorm. Het heeft een aromatische smaak van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Het beste voor: Elke hartige keuken, zoals kip en varkensvlees. Het past ook goed bij marinades, stoofschotels, soepen, taarten, cakes en koekjes.

2) Basilicum

Basilicum is vaak synoniem met de Italiaanse keuken en gerechten op basis van tomaat. Waarom tomaat, zeg je? Wel, dit aromatische en muntachtige kruid helpt de zuurgraad van een tomaat te verminderen en zelfs de natuurlijke zoetheid te versterken.

Het beste voor: Italiaans koken en gerechten op basis van tomaten, zoals pasta en pizza. Ze zijn ook lekker in tomatensoep, eieren, rundvlees, kip, lamsvlees en saladedressing.

3) Laurierbladeren

Vaak in gedroogde vorm verkocht, zijn laurierblaadjes het best te omschrijven als sterk en houtachtig. Vergeet niet ze voor het serveren te verwijderen!

4) Cayennepeper

Gemaakt van kleine hete chilipepers, is deze specerij populair in Aziatische keukens. Cayennepeper is meestal in gemalen vorm verkrijgbaar.

Het beste voor: Rundvlees, vis en kip. Je kunt het zelfs gebruiken voor vleeswrijfsels voor een lekkere, pittige kick.

5) Chilivlokken

Hoewel chilivlokken vaak gebruikt worden als pizzabodem, zijn ze eigenlijk veelzijdiger dan je denkt! Gebruik ze voor hartig koken, zoals in vlees- en visgerechten. Als alternatief kun je ze zelfs infuseren om ook je bakolie te kruiden.

6) Kaneel

Verkrijgbaar in gemalen vorm of als stokjes, is kaneel een veelgebruikt hoofdbestanddeel voor baksels omdat het warmte en een bitterzoete smaak toevoegt.

Het beste voor: Taarten, koekjes en gebak. Je kunt zelfs kaneelpoeder strooien over wentelteefjes, koffie of smaak geven aan vleesgerechten zoals kip en lamsvlees.

7) Bieslook

Bieslook bevat een milde ui-achtige smaak die typisch gebruikt wordt voor garnering.

Geschikt voor: Behalve voor garnering zijn ze ook lekker op gebakken aardappelen, eieren, saladedressings en visgerechten.

8) Kerriepoeder

Kerriepoeder, een hoofdbestanddeel van veel Indiase keukens, wordt gemaakt van verschillende mengsels van specerijen, zoals komijn, koriander en kurkuma.

Het beste voor: Alle kerriegerechten (bv. kipcurry en viscurry) en gerechten op basis van ei.

9) Knoflook/Uienpoeder

Zeker, je kunt het echte werk niet verslaan. Maar knoflookpoeder blijft een goed alternatief. Hetzelfde geldt ook voor uienpoeder.

Het beste voor: Noem maar op – brood, kip, pasta, vleeswrijfsels en ga zo maar door!

10) Gember (gemalen)

Deze hete en geurige specerij is populair in Chinese, Indiase en andere Aziatische keukens. Je kunt het gebruiken om je koekjes, gebak… en jawel, ontbijtkoek op smaak te brengen.

Het lekkerst voor: Hartige Aziatische gerechten, baksels, gegrild vlees en gekruide thee.

11) Oregano

Een veelzijdig kruid uit de muntfamilie dat typisch gebruikt wordt in Italiaanse en mediterrane keukens.

Het beste voor: Pasta, pizza, gerechten op basis van tomaten, vlees en vis.

12) Peterselie

Peterselie heeft een milde smaak die helpt je gerecht op te fleuren. Het is ook populair als garnering.

Het beste voor: Zowat elk hartig gerecht.

13) Rozemarijn

Citroenachtig, scherp en houtachtig, rozemarijn is een krachtig kruid dat typisch gebruikt wordt in mediterrane en Italiaanse keukens.

Het beste voor: Rundvlees, lamsvlees en vooral… kip!

14) Tijm

Tijm heeft een lichte, muntachtige en aromatische smaak die het best aan vlees en de meeste hartige gerechten wordt toegevoegd.

Het beste voor: Rundvlees, kip, vis, lamsvlees, en tomaten.