SUPPORT YOUR LOCALS!

Overzicht van afvalstromen die je als horecabedrijf kunt scheiden

24 augustus 2022

Binnen de horecasector komen verschillende soorten afval voor, waardoor het van belang is om afval te scheiden en hiermee te voorkomen dat alles op een grote hoop terecht komt. Dit is namelijk onhygiënisch en tevens niet goed voor het milieu. Door het afval vanaf de bron gescheiden te houden voorkom je dus problemen. Daarnaast kan het financieel gunstig uitpakken voor een bedrijf om aan afval scheiden te doen. Hiermee voorkom je namelijk boetes, aangezien binnen Nederland strenge regelgeving geldt wat betreft het scheiden van afval. Verder zijn de kosten voor het verwerken van afval niet per stroming hetzelfde. Houd dus verschillende categorieën afval gescheiden, zoals swill, papier en restafval. 

Inzamelen van afval

Voor het verzamelen van afval geldt dat je voldoende opslagruimte moet hebben. Denk hierbij aan een container van een geschikt formaat om alles in kwijt te kunnen. Als je werkzaam bent binnen een groot bedrijf dan zal er veel afval geproduceerd worden. Hierbij geldt dat het belangrijk is om te kiezen voor een 1100 liter container op MilieuServiceNederland.nl. Naast het formaat van de container is de mobiliteit tevens van belang. Een container met wieltjes is namelijk gemakkelijk te verplaatsen, wat erg praktisch is binnen de werkomgeving. 

Glascontainer

Voor glas geldt dat een aparte container van groot belang kan zijn, aangezien binnen de horeca veel glas wordt gebruikt. Dit is kostbare materiaal dat meerdere keren opnieuw gebruikt kan worden, op deze manier lever je een bijdrage aan een circulaire economie waarbij de onnodige productie van nieuw materiaal vrij gemakkelijk wordt voorkomen. Daarnaast lopen de kosten van glas in een restafvalcontainer dumpen al snel op, aangezien dit beslist niet de bedoeling is. 

Papier en karton

Een andere belangrijke categorie binnen de horeca is papier en karton. Beide materialen komen regelmatig voor en zitten bijvoorbeeld in verpakkingsmateriaal. Door dit direct te scheiden voorkom je boetes en zorg je voor minder uitstoot van CO2. Het afval gaat namelijk de verbrandingsoven in. Bij het verzamelen van afval is het natuurlijk wel belangrijk dat er geen kostbaar materiaal verloren gaat. Stel mensen dus verantwoordelijk die scherp letten op wat voor afval in de container verdwijnt.