SUPPORT YOUR LOCALS!

Stamppot, traditionele Hollandse keuken

1 november 2022

Hoewel de Nederlandse keuken niet zo populair is als zijn Italiaanse of Spaanse tegenhangers, heeft hij toch genoeg lekkers te bieden. Een gerecht dat vooral populair is bij Nederlanders, groot en klein, is de stamppot, een eeuwenoud eenpansgerecht dat buiten de landsgrenzen weinig bekend is.

Stamppot nationaal gerecht van Nederland

Hartige stoofschotels en soepen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse keuken. Het land van kanalen en fietsers is een van ‘s werelds grootste exporteurs van groenten en fruit – dus het is geen wonder dat Nederlanders dol zijn op het koken van aardappelen en dergelijke. De basis van elke Stamppot is aardappelpuree of gestampte aardappelen. Verschillende soorten groenten en traditioneel rookworst. Stamppot is een bijzonder populair onderdeel van het Nederlandse eten, vooral bij koude, winterse temperaturen.

Hutspot, Zuurkool en Andijvie heerlijke Stamppot variaties

Of het nu gaat om aardappelen met boerenkool en uien of bonen en savooiekool, wij Nederlanders zijn buitengewoon fantasierijk als het gaat om het creëren van individuele stamppotvariaties. De Nederlandse keuken biedt voor iedere smaak een passende stamppot. Nederlandse foodie favorieten zijn onder meer hutspot, een variatie gemaakt met winterpeen, uien, aardappelen en rundvlees, en andijvie, gemaakt met andijvie, aardappelen en buikspek. Ben je nog niet 100% overtuigd van deze twee varianten? Geen probleem, de Nederlandse keuken heeft meer heerlijke alternatieven te bieden. Wat dacht je van een Stramppot met peren en aardappelen of boerenkool en spek?

Nederland op culinair gebied: van Frietjes tot Poffertje en Nieuwe haring

Als je denkt dat de Nederlandse keuken behalve diverse stoofschotels niet veel te bieden heeft, moet je van gedachten veranderen. Naast tal van frituurspecialiteiten, zoals de bekende Hollandse frietjes of Kibbeling, maakt vooral ons buurland indruk met zijn heerlijke desserts. Bijna niemand kan weerstaan ​​aan fris geurende poffertjes met poedersuiker of zoete vla gerechten. Natuurlijk staat Nederland ook bekend om de vele kaasspecialiteiten en de vers gevangen haring.

Iedereen die een voorliefde voor stamppot heeft ontwikkeld, moet deze boerenkool stamppot zeker eens proberen. Hollandser kan het immers niet. Wil je meer stamppotrecepten? Kijk dan eens op https://www.zuurkoolstamppot.nl/.